joi, 7 iulie 2011

Pot reveni in concediu de crestere a copilului dupa ce m-am intors la munca?

         Indiferent ca nasterea copilului a survenit inainte sau dupa data de 01.01.2011, persoanele care aveau dreptul la concediu pentru cresterea copilului si au revenit la munca, se poate intoarce in concediu pana la implinirea varstei copilului de 1 an (pentru cei care au ales varianta de 1 an), 2 ani (pentru cei care au ales varianta de 2 ani) sau 3 ani in cazul copilului cu handicap).
          Baza legala pentru cei care benficiaza de concediu de crestere a copilului dupa vechea legislatie: art. 12 din OUG 148/2005: Plata indemnizatiei   se suspenda incepand cu ziua urmatoare celei in care beneficiarul realizeaza venituri profesionale supuse impozitului pe venit. Plata stimulentului se suspenda incepand cu ziua urmatoare celei in care beneficiarul nu mai realizeaza venituri profesionale supuse impozitului pe venit . Reluarea platii drepturilor suspendate  se face incepand cu data depunerii cererii.
          Baza legala pentru cei care benficiaza de concediu de crestere a copilului dupa noua legislatie: art. 16 din OUG 111/2010  ) Plata indemnizatiei se suspenda incepand cu luna urmatoare celei in care:
i) beneficiarul realizeaza venituri supuse impozitului si copilul nu a implinit varsta de un an , respectiv 3 ani in cazul copilului cu handicap; Art. 18 alin (3:) Reluarea platii drepturilor suspendate se face la cerere,  incepand cu ziua urmatoare.

5 comentarii:

  1. Draga Madalina,
    Am o intrebare privind conditiile in care se poate lua concediul de cresterea copilului: in cazul in care mama (salariat intr-o institutie bugetara) revine in activitate pentru o perioada de 2-3 luni dupa concediul de sarcina si lauzie, este permisa, dupa perioada de activitate, solicitarea concediului de crestere a copilului de pana la 1 an? In astfel de conditii, indemnizatia acordata este aceeasi ca in cazul cererii concediului de crestere a copilului (de un an) imediat dupa concediul de sarcina si lauzie (adica, inteleg din legislatie, 75% din venituri)?

    RăspundețiȘtergere
  2. Buna ziua,

    In situatia in care intrerup concediul de crestere a primului copil dupa 1 an si 3 luni (copil nascut inainte de 31.12.2010), urmeaza 4 luni de venituri profesionale, perioada in care sunt insarcinata cu al IIlea copil, pot sa intru in concediu pre-natal pentru al doilea copil sau sunt obligata sa reiau concediul crestere a copilului?
    Daca intru in concediu prenatal indemnizatia aferenta acestui concediu se calculeaza ca 85% din veniturile ultimelor 6 luni (adica inclusiv indemnizatia de crestere a copilului)?

    In cazul in care intru in prenatal, baza de calcul a indemnizatiei de crestere a celui de-al doilea copil este reprezentata de ultimele 12 luni (adica cele cu concediu prenatal, cele cu venituri profesionale si cele cu indemnizatie crestere primul copil)? Multumesc anticipat, Anca

    RăspundețiȘtergere
  3. buna ziua am o intrebare daca am intrerupt concediul de crestere copil pe 9 ianuarie 2012 am reluat activitatea pana in prezent dar doresc sa imi reiau concediu pana august mentionez ca in 28 august copilul va implini 2 ani este posibil sa reiau concediul cu data de 1 aprilie 2012 ??? astept raspuns urgent va rog mult Andreea

    RăspundețiȘtergere
  4. Buna ziua, in cazul in care tatal a intrat in concediu crestere copil pe o perioada de 2 ani,apoi am introdus actiune de divort ,pot sa cer intreruperea ccc a tatalui ,tinand cont ca minora locuieste cu mine?Minora are 1 an si 6 luni.

    RăspundețiȘtergere
  5. Dr. Makha este un om cu mari puteri spirituale din cauza puterii sale de vrajă, am reușit să-mi recuperez soțul după 3 ani de divorț. Treceam printr-o perioadă foarte proastă din cauza divorțului, așa că căutam ajutor online când am dat peste mărturia unei doamne care a descris cum vrăjitorul a ajutat-o ​​să aibă un copil folosind un medicament pe bază de plante, am primit contactul. si i-a explicat situatia, a facut o vraja si sotul meu s-a intors la mine in a treia zi inca e magie pentru mine, sunt foarte fericit sa revin cu iubirea vietii mele. îl puteți contacta pe Dr. Makha vrăjitorul la numărul său de whatsapp: +1(815)564-3618 sau e-mail: makharituals@gmail.com el m-a ajutat Sunt sigur că vă va ajuta și cu problema vieții tale.

    RăspundețiȘtergere