luni, 4 iulie 2011

Alocatia de stat pentru copii

 Baza legala:
Lege nr. 61/1993 privind alocatia de stat pentru copii
Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 111/2010 privind concediul şi indemnizaţia lunară pentru creşterea copiilor
<LLNK 12005   148180 301   0 47>Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 148/2005 privind susţinerea familiei în vederea creşterii copilului

Cuantum: Alocatia de stat pentru copii are momentan 2 cuantumuri:
- 200 lei pentru copii in varsta de pana la 2 ani
- 42 lei pentru copii de la 2 la 18 ani.
Benficiari:
Beneficiază de alocaţie de stat pentru copii toţi copiii în vârstă de până la 18 ani.
Alocaţia de stat pentru copii se acordă şi tinerilor care au împlinit vârsta de 18 ani, care urmează cursurile învăţământului liceal sau profesional, organizate în condiţiile legii, până la terminarea acestora, cu conditia sa nu repete anul scolar (motivele de sanatate sunt exceptate).
Incepand cu ce data se acorda alocatia?
Dreptul la alocaţia de stat pentru copii se stabileşte începând cu luna următoare celei în care s-a născut copilul, iar plata drepturilor se face începând cu luna următoare depunerii cererii.
Se poate acorda retroactiv alocatia?
În cazul în care cererea este înregistrată ulterior lunii în care s-a născut copilul, plata alocaţiei de stat pentru copii se poate face şi pentru perioadele anterioare, dar nu mai mult de 12 luni.  
Cand se stinge dreptul la alocatie?
Dreptul la alocaţia de stat pentru copii încetează începând cu luna următoare celei în care nu mai sunt îndeplinite condiţiile de acordare.
Se impoziteaza alocatia?    
Alocaţia de stat pentru copii nu este impozabilă şi nu poate fi urmărită silit decât în vederea recuperării sumelor plătite necuvenit cu acest titlu.
Cum pot primi banii?
Plata alocaţiei de stat pentru copii se realizează prin mandat poştal, cont curent personal sau cont de card

3 comentarii:

  1. Buna,as vrea sa stiu daca Mai pot lua alocatia rectroactiv am fodt plecata in Anglia si nu am Mai luat alocatia de 3 anii si acuma am 18 ani.

    RăspundețiȘtergere
  2. buna seara am si eu o intrebare!! am un baietel de 3 ani care lam nascut in German is eu locuiesc cu copilul de la 4 luni in Romania nu am avut certificat romnesc pan acum 2 luni am depus cereerea pt alocatie si vreau sa stiu si eu daca o sa benefiviez de alocatie retroactive pe 3 ani va tog Sami raspundeti si mie

    RăspundețiȘtergere
  3. buna seara am si eu o intrebare!! am un baietel de 3 ani care lam nascut in German is eu locuiesc cu copilul de la 4 luni in Romania nu am avut certificat romnesc pan acum 2 luni am depus cereerea pt alocatie si vreau sa stiu si eu daca o sa benefiviez de alocatie retroactive pe 3 ani va tog Sami raspundeti si mie

    RăspundețiȘtergere