joi, 7 iulie 2011

Drepturi si obligatii ale salariatelor gravide sau mame

Baza legala: OUG 96/2003
Categorii: 
  •     salariata gravida - femeia care anunta in scris angajatorul asupra starii sale fiziologice de graviditate si anexeaza un document medical eliberat de medicul de familie sau de medicul specialist care sa ii ateste aceasta stare;
  •     salariata care a nascut recent - femeia care si-a reluat activitatea dupa efectuarea concediului de lauzie si solicita angajatorului in scris masurile de protectie prevazute de lege, anexand un document medical eliberat de medicul de familie, dar nu mai tarziu de 6 luni de la data la care a nascut;
  •       salariata care alapteaza - femeia care, la reluarea activitatii dupa efectuarea concediului de lauzie, isi alapteaza copilul si anunta angajatorul in scris cu privire la inceputul si sfarsitul prezumat al perioadei de alaptare, anexand documente medicale eliberate de medicul de familie in acest sens
    Obligatii: Salariatele au obligatia de a se prezenta la medicul de familie pentru eliberarea unui document medical care sa le ateste starea, pentru a fi inaintat catre angajator.

Drepturi:
       Angajatorii au obligatia sa adopte masurile necesare, astfel incat:
    a) sa previna expunerea salariatelor la riscuri ce le pot afecta sanatatea si securitatea;
    b) salariatele sa nu fie constranse sa efectueze o munca daunatoare sanatatii sau starii lor de graviditate ori copilului nou-nascut, dupa caz.
       Pentru toate activitatile susceptibile sa prezinte un risc specific de expunere la agenti, procedee si conditii de munca,  angajatorul este obligat sa evalueze anual, precum si la orice modificare a conditiilor de munca natura, gradul si durata expunerii salariatelor  in scopul determinarii oricarui risc pentru securitatea sau sanatatea lor si oricarei repercusiuni asupra sarcinii ori alaptarii. Evaluarile se efectueaza de catre angajator, cu participarea obligatorie a medicului de medicina muncii, iar rezultatele lor se consemneaza in rapoarte scrise.
        Angajatorul are obligatia sa pastreze confidentialitatea asupra starii de graviditate a salariatei si nu va anunta alti angajati decat cu acordul scris al acesteia si doar in interesul bunei desfasurari a procesului de munca, cand starea de graviditate nu este vizibila.
        Pentru salariatele care isi desfasoara activitatea numai in pozitia ortostatica sau in pozitia asezat, angajatorii au obligatia de a le modifica locul de munca respectiv, astfel incat sa li se asigure, la intervale regulate de timp, pauze si amenajari pentru repaus in pozitie sezanda sau, respectiv, pentru miscare.Medicul de medicina muncii stabileste intervalele de timp la care este necesara schimbarea pozitiei de lucru, perioadele de activitate, precum si durata perioadelor pentru repaus in pozitie sezanda sau, respectiv, pentru miscare.
       Daca amenajarea conditiilor de munca si/sau a programului de lucru nu este din punct de vedere tehnic si/sau obiectiv posibila sau nu poate fi ceruta din motive bine intemeiate, angajatorul va lua masurile necesare pentru a schimba locul de munca al salariatei respective.
       In baza recomandarii medicului de familie, salariata gravida care nu poate indeplini durata normala de munca din motive de sanatate, a sa sau a fatului sau, are dreptul la reducerea cu o patrime a duratei normale de munca, cu mentinerea veniturilor salariale, suportate integral din fondul de salarii al angajatorului, potrivit reglementarilor legale privind sistemul public de pensii si alte drepturi de asigurari sociale.
      Angajatorii au obligatia de a acorda salariatelor gravide dispensa pentru consultatii prenatale, care reprezinta un numar de ore libere platite salariatei de catre angajator, pe durata programului normal de lucru, pentru efectuarea consultatiilor si examenelor prenatale pe baza recomandarii medicului de familie sau a medicului specialist;
        Angajatorii sunt obligati sa acorde salariatelor care alapteaza, in cursul programului de lucru, doua pauze pentru alaptare de cate o ora fiecare. In aceste pauze se include si timpul necesar deplasarii dusintors de la locul in care se gaseste copilul. La cererea mamei, pauzele pentru alaptare vor fi inlocuite cu reducerea duratei normale a timpului sau de munca cu doua ore zilnic. Pauzele si reducerea duratei normale a timpului de munca, acordate pentru alaptare, se includ in timpul de munca si nu diminueaza veniturile salariale si sunt suportate integral din fondul de salarii al angajatorului. In cazul in care angajatorul asigura in cadrul unitatii incaperi speciale pentru alaptat, acestea vor indeplini conditiile de igiena corespunzatoare normelor sanitare in vigoare.
        Salariatele prevazute nu pot fi obligate sa desfasoare munca de noapte. In cazul in care sanatatea salariatelor este afectata de munca de noapte, angajatorul este obligat ca, pe baza solicitarii scrise a salariatei, sa o transfere la un loc de munca de zi, cu mentinerea salariului de baza brut lunar. Solicitarea salariatei se insoteste de un document medical care mentioneaza perioada in care sanatatea acesteia este afectata de munca de noapte. In cazul in care, din motive justificate in mod obiectiv, transferul nu este posibil, salariata va beneficia de concediul si indemnizatia de risc maternal.
       Salariatele nu pot desfasura munca in conditii cu caracter insalubru sau penibil. In cazul in care o salariata care desfasoara in mod curent munca cu caracter insalubru sau penibil , angajatorul are obligatia sa o transfere la un alt loc de munca, cu mentinerea salariului de baza brut lunar.
   

9 comentarii:

  1. Am rugamintea de a ma lamuri inrr-o situatie...am contract pe perioada determinata,aceasta expita in luna februarie 2012,daca raman insarcinata,ce drepturi am ,referitor la prelungirea perioadei,sau de reintoarcerea mea in firma dupa ccc,exact ce drepturi am...Va multumesc din suflet

    RăspundețiȘtergere
  2. Contractul individual de munca pe perioada determinata inceteaza de drept la terminarea perioadei pentru care a fost incheiat chiar si in situatia in care ramai insarcinata si instiintezi angajatorul despre acest fapt. In lipsa unei noi prelungiri de catre angajator, faptul ca esti insarcinata nu inseamna o prelungire automata a acestui contract.Pana la finalizarea contractului, ca si salariata gravida, ai drepturile prevazute mai sus.

    RăspundețiȘtergere
  3. N-am stiut unde altundeva sa te intreb, asa ca o fac aici: am nascut in 6 aprilie si am facut cererea pentru angajator pentru salariul mediu pe unitate la nastere. Mi s-a raspuns (verbal... oficial nu am primit nici un raspuns) ca acesta nu se mai da. Lucrez in domeniul sanitar, sunt medic rezident si mi s-a spus ca ministerul sanatatii a dat o ordonanta (nu stiu daca i-am spus bine:D) prin care nu se mai dau aceste sume datorita crizei din sistem. Mentionez ca inainte de a naste, cand am intrat in prenatal am facut si cererea de compensare a celor 15% din salariul brut conform aceluiasi CCMN si acesti bani mi-au fost acordati. Exista astfel de ordonanta prin care e posibil sa nu-mi mai dea banii?

    RăspundețiȘtergere
  4. Buna,
    As dori sa stiu daca am dreptul sa lucrez 6 pana implineste copilul 2 ani.
    Mentionez ca mi-am ales varianta de 1 an maternitate.
    Multumesc mult!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da, aveti dreptul sa lucrati 6 ore pana implineste copilul 2 ani dar cu singura conditie de a prezenta o adeverinta de la medic in care sa se precizeze ca inca alaptati si preconizati sa alaptati pana la implinirea de catre copil a varstei de 2 ani.

      Ștergere
  5. buna ziua...imi expira contractul de munca pe 31 august si sunt insarcinata in 17 saptamani...mentionez ca am lurat mai mult de 12 luni consecutive...voi naste in ianuarie 2013...ce ma sfatuiti sa fac?pot sa intru in somaj 4 luni si apoi sa intru in concediu pentru cresterea copilului?multumesc anticipat.astept o veste.o zi buna!

    RăspundețiȘtergere
  6. buna sotia mea este insarcinata in cinci luni jumate ,abia acum a cerut
    si ea sa i reduca programul de lucru pentru ca nu mai rezista sa stea in picioare aproape 13 ore ,lucreaza doua zile cu doua zile libere si patroana a spus ca nu are nici un drept la privat face cum spune ea si vrea sa o oblige sa lucreze la fumatori !sotia mea este foarte stresata si seful de sala ai cauta tot timpul nod in papura ,a venit de cateva ori plangand acasa! cand sotia mea la anuntat ca este insarcinata,el a replicat:si tu crezi ca de aici (adica de la restaurant) o sa iesi in prenatal???mi se pare o amenintare voalata! avem nevoie de sfaturile dumneavoastra ce sa facem mai departe. multumesc

    RăspundețiȘtergere
  7. Buna ziua,
    Am optat pt CCC pana la 1 an si urmeaza sa mi reiau activitatea insa nu vreau sa intrerup alaptarea si ma intereseaza daca pot opta pt program de 6 ore pana la 2 ani. Am inteles ca pot doar daca firma a prevazut acest lucru in CCM. E adevarat ca daca nu prevede, nu se aproba?

    RăspundețiȘtergere
  8. Vă mulțumesc pentru ceea ce ați făcut pentru mine { Dr dawn acuna }! Soțul meu a încetat să completeze actele de divorț după ce te-am contactat pentru a mă ajuta să opresc divorțul cu soțul meu și acum lucrurile merg mult mai bine acum. După cum ați spus, tot procesul privind divorțul a fost anulat și femeia rea ​​care provoacă problema în căsnicia mea a fost trimisă de soțul meu și acum suntem fericiți împreună, dacă aveți probleme în relație sau căsătorie sau orice alte probleme. , îi puteți e-mail la: ( dawnacuna314@gmail.com ) sau WhatsApp ei ( +2348032246310 ).

    S-a specializat pe următoarele vrăji:

    *Vrăji de dragoste
    *Vrăji de căsătorie
    *Vrăji de bani
    *Vrăji de frumusețe
    *Vrăji de bogăție
    *VÂRGILE DE ATRACȚIE SEXUALĂ
    *VRAJI DE VINDECA HIV
    *Vrăji de cazinou
    *ELIMINAȚI Vrăjile de blestem
    *Vrăji de protecție
    *Vrăji de loterie
    *Vrăji de noroc
    *VORGE DE FERTILITATE

    RăspundețiȘtergere