miercuri, 13 iulie 2011

Concediu pentru cresterea copilului cu handicap

      Pentru copilul cu handicap concediul pentru creşterea copilului se acordă până la împlinirea de către acesta a vârstei de 3 ani, iar indemnizaţia aferentă se acordă în cuantum de 75% din media veniturilor nete realizate pe ultimele 12 luni şi nu poate fi mai mică de 600 lei şi nici mai mare de 3.400 lei.Pentru a beneficia de acest drept e necesara prezentarea certificatului de încadrare a copilului într-un grad de handicap
         În situaţia în care după alegerea opţiunii de concediu de către persoana îndreptăţită, copilul/copiii este/sunt încadrat/încadraţi în grad de handicap, concediul pana la implinirea a 3 ani de catre copil se acordă de la data emiterii certificatului de încadrare în grad de handicap, dacă cererea este depusă în termen de 60 de zile de la această dată. Dacă cererea este depusă după termenul menţionat, dreptul se acordă de la data depunerii cererii.
    În situaţia în care, după împlinirea vârstei de un an sau 2 ani, copilul, respectiv unul sau mai mulţi dintre copiii rezultaţi din sarcini multiple, este încadrat într-un grad de handicap, concediul pana la implinirea a 3 ani de catre copil se acordă de la data emiterii certificatului de încadrare în grad de handicap, dacă cererea este depusă în termen de 60 de zile de la această dată. Dacă cererea este depusă după termenul menţionat, dreptul se acordă de la data depunerii cererii.
    În situaţia în care unul dintre copiii rezultaţi în urma unei sarcini multiple este încadrat într-un grad de handicap până la împlinirea de către acesta a vârstei de 3 ani, pentru acesta se continuă concediul şi plata indemnizaţiei pentru creşterea copilului în cuantumul prevăzut lde ordonanţa de urgenţă (75% minim 600 lei, maxim 3400 lei). În cazul în care sunt încadraţi în grad de handicap mai mulţi copii rezultaţi în urma unei sarcini multiple, pe lângă indemnizaţia pentru creşterea copilului în cuantumul prevăzutse va acorda şi suma de 600 lei, în raport cu numărul copiilor.

Un comentariu:

  1. Buna ziua
    Daca dupa ce copilul a implinit varsta de 2 ani si m-am intors la serviciu, mai pot primi concediul pentru ingrijirea copilului pana la 3 ani daca dupa 2 ani copilul a fost incadrat in grad de handicap ? Multumesc

    RăspundețiȘtergere