marți, 12 iulie 2011

Concediu fara plata indemnizatiei pentru cresterea copilului

         In lege exista 2 situatii in care persoanele pot beneficia de concediu fara plata indemnizatiei pentru cresterea copilului. 

      1)  După împlinirea de către copil a vârstei de un an, cu excepţia copilului cu handicap, persoanele care au optat pentru acordarea concediului pentru creşterea copilului cu durata de 1 an şi indemnizaţia lunară prevăzute intre 600 lei si 3400 lei au dreptul la concediu fără plată pentru creşterea copilului până la vârsta de 2 ani.
   
       2) Persoanele care îndeplinesc condiţiile legale au dreptul la concediu fără plata indemnizaţiei pentru creşterea copilului după primele 3 naşteri sau, după caz, după primele 3 situaţii prevăzute de lege (adoptie, incredintarea copilului, plasament, tutore) Durata concediului peste de 4 luni şi se acordă integral, o singură dată, fiecăruia dintre părinţii  copilului  , în perioada până la împlinirea de către copil a vârstei de 2 ani, respectiv a vârstei de 3 ani, în cazul copilului cu handicap.
La stabilirea celor 3 naşteri sau, după caz, a celor 3 situaţii se iau în calcul numai/ cele pentru care s-a beneficiat de concediu pentru cresterea copilului si indemnizatia aferenta conform OUG 158/2005 sau OUG  111/2010.
    
  Im ambele cazuri, cererea pentru acordarea concediului fără plata indemnizaţiei pentru creşterea copilului se depune şi se înregistrează la angajator, pe baza livretului de familie sau a certificatului de naştere al copilului.

Un comentariu:

  1. Buna ziua!
    In perioada concediului fara plata indemnizatiei pana la implinirea de catre copil a varstei de 2 ani cf. art.6 din OUG 111/2010, contractul de munca ramane suspendat sau se solicita incetarea suspendarii?
    Multumesc!

    RăspundețiȘtergere