joi, 7 iulie 2011

Concediu de maternitate

Baza legala : OUG 158/2005
              Denumit generic concediu de maternitate, acesta este de fapt compus din concediu prenatal (sau concediu de sarcina) si postnal (sau concediu de lauzie).
               Asiguratele au dreptul la concedii pentru sarcina si lauzie, pe o perioada de 126 de zile calendaristice, perioada in care beneficiaza de indemnizatie de maternitate. Concediul pentru sarcina (prenatalul) se acorda pe o perioada de 63 de zile inainte de nastere, iar concediul pentru lauzie (postnatalul) pe o perioada de 63 de zile dupa nastere. Concediile pentru sarcina si lauzie (prenatalul si postnatalul) se pot compensa intre ele, in functie de recomandarea medicului si de optiunea persoanei beneficiare, in asa fel incat durata minima obligatorie a concediului de lauzie sa fie de 42 de zile calendaristice. 
           Cuantumul brut lunar al indemnizatiei de maternitate este de 85% din baza de calcul, respectiv media  veniturilor lunare din ultimele 6 luni din cele 12 luni din care se constituie stagiul de cotizare, pana la limita a 12 salarii minime brute pe tara lunar,.Indemnizatia de maternitate se suporta integral din bugetul Fondului national unic de asigurari sociale de sanatate.

6 comentarii:

 1. Buna, sint anca_toader de pe miresici si am o intrebare: sint in CIC acum si as vrea cat de curand sa mai fac un bebe. Se poate ca din CIC 1 sa intru in prenatal si apoi CIC2? Cine plateste prenatalul? Multumesc.

  RăspundețiȘtergere
 2. Buna Anca!
  Da, se poate ca dupa terminarea CIc 1 sa intri in prenatal (sau concediu medical obisnuit sau concediu de risc maternal) si apoi In CIC 2 (dar doar dupa ce efectuezi minim cele 42 de zile obligatorii de postnatal pt bebe2).
  Prenatalul este platit de angajator (tu trebuie sa duci adeverinta aferenta concediului medical lunar). Ulterior angajatorul isi va recupera integral sumele reprezentand indemnizatia pt concediu prenatal de la Casa de Sanatate.
  In ceea ce priveste plata prenatalului acesta se stabileste ca fiind 85% din media veniturilor
  lunare din ultimele 6 luni. Conform art 10 alin (2) lit c) din OUG 158/2005, in situaţia în care la stabilirea celor 6 luni se utilizează perioadele asimilate stagiului de cotizare (in cazul de fata cic), se ia in calcul indemnizaţia lunară pentru creşterea copilului.

  RăspundețiȘtergere
 3. Buna Madalina
  Am o intrebare pt. tine, daca ma poti ajuta cu un raspuns:
  am nascut in dec. 2010 si sunt inca in CIC; am aflat ca postul pe care eram angajata s-a desfiintat si cel mai probabil nu vor mai avea nevoie de mine;copilul meu face 2 ani pe 22 dec. anul acesta; intrebarea este, daca eu sunt insarcinata si nasc dupa terminarea CIC-ului, ce se intampla? mai pot beneficia de indeminizatia de crestere copil? intru in somaj, sau in concediu medical (prenatal) chiar daca postul s-a desfiintat?

  RăspundețiȘtergere
 4. Buna,
  Am si eu mai multe intrebari la care cred ca ai putea sa ma lamuresti. Sunt insarcinata in 26 saptamani si lucrez la o firma care nu mi-a mai platit salariul de 3 luni si nici contributiile aferente acestei perioade. Am ramas la aceasta firma deoarece suntem doar 3 angajati si ne rugam de el in fiecare zi sa ne plateasca. Anul trecut nu a platit contributiile pentru perioada septembrie-decembrie si am facut o cerere de esalonare la finante. ale platim, dar mai greu, in plus, pentru acest an nu a achitat contributiile din luna martie si imi este foarte frica ca nu le va achita si nu voi putea sa iau nici concediu de maternitate si nici indemnizatia de crestere copil. Concediul prenatal si postnatal de cine este platit? Pentru ca daca trebuie sa mi le plateasca angajatorul ma tem ca nu o va face. Voi putea sa intru in CIC daca acesta nu imi plateste contributiile? Ce pot sa fac? Cum as putea sa-mi recuperez si banii din salariu? Te rog ajuta-ma cu un raspuns! Multumesc Giorgiana

  RăspundețiȘtergere
 5. Buna ziua numele meu este Claudia. Urmeaza sa intru in prenatal iar pstronul meu obisnuieste sa nu plateasca prenatalul pana nu vin banii de la stat.Exista exact o lege unde se specifica faptul k angajatorul plateste prenatalul si postnatalul ( cele 126 de zile) ulterior acesta recuperand banii de la stat? As vrea sa pot sa ii arat legea cand merg sa cer dreptul. Multumesc

  RăspundețiȘtergere
 6. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

  RăspundețiȘtergere