joi, 7 iulie 2011

Concediu de maternitate

Baza legala : OUG 158/2005
              Denumit generic concediu de maternitate, acesta este de fapt compus din concediu prenatal (sau concediu de sarcina) si postnal (sau concediu de lauzie).
               Asiguratele au dreptul la concedii pentru sarcina si lauzie, pe o perioada de 126 de zile calendaristice, perioada in care beneficiaza de indemnizatie de maternitate. Concediul pentru sarcina (prenatalul) se acorda pe o perioada de 63 de zile inainte de nastere, iar concediul pentru lauzie (postnatalul) pe o perioada de 63 de zile dupa nastere. Concediile pentru sarcina si lauzie (prenatalul si postnatalul) se pot compensa intre ele, in functie de recomandarea medicului si de optiunea persoanei beneficiare, in asa fel incat durata minima obligatorie a concediului de lauzie sa fie de 42 de zile calendaristice. 
           Cuantumul brut lunar al indemnizatiei de maternitate este de 85% din baza de calcul, respectiv media  veniturilor lunare din ultimele 6 luni din cele 12 luni din care se constituie stagiul de cotizare, pana la limita a 12 salarii minime brute pe tara lunar,.Indemnizatia de maternitate se suporta integral din bugetul Fondului national unic de asigurari sociale de sanatate.

8 comentarii:

  1. Buna, sint anca_toader de pe miresici si am o intrebare: sint in CIC acum si as vrea cat de curand sa mai fac un bebe. Se poate ca din CIC 1 sa intru in prenatal si apoi CIC2? Cine plateste prenatalul? Multumesc.

    RăspundețiȘtergere
  2. Buna Anca!
    Da, se poate ca dupa terminarea CIc 1 sa intri in prenatal (sau concediu medical obisnuit sau concediu de risc maternal) si apoi In CIC 2 (dar doar dupa ce efectuezi minim cele 42 de zile obligatorii de postnatal pt bebe2).
    Prenatalul este platit de angajator (tu trebuie sa duci adeverinta aferenta concediului medical lunar). Ulterior angajatorul isi va recupera integral sumele reprezentand indemnizatia pt concediu prenatal de la Casa de Sanatate.
    In ceea ce priveste plata prenatalului acesta se stabileste ca fiind 85% din media veniturilor
    lunare din ultimele 6 luni. Conform art 10 alin (2) lit c) din OUG 158/2005, in situaţia în care la stabilirea celor 6 luni se utilizează perioadele asimilate stagiului de cotizare (in cazul de fata cic), se ia in calcul indemnizaţia lunară pentru creşterea copilului.

    RăspundețiȘtergere
  3. Buna Madalina
    Am o intrebare pt. tine, daca ma poti ajuta cu un raspuns:
    am nascut in dec. 2010 si sunt inca in CIC; am aflat ca postul pe care eram angajata s-a desfiintat si cel mai probabil nu vor mai avea nevoie de mine;copilul meu face 2 ani pe 22 dec. anul acesta; intrebarea este, daca eu sunt insarcinata si nasc dupa terminarea CIC-ului, ce se intampla? mai pot beneficia de indeminizatia de crestere copil? intru in somaj, sau in concediu medical (prenatal) chiar daca postul s-a desfiintat?

    RăspundețiȘtergere
  4. Buna,
    Am si eu mai multe intrebari la care cred ca ai putea sa ma lamuresti. Sunt insarcinata in 26 saptamani si lucrez la o firma care nu mi-a mai platit salariul de 3 luni si nici contributiile aferente acestei perioade. Am ramas la aceasta firma deoarece suntem doar 3 angajati si ne rugam de el in fiecare zi sa ne plateasca. Anul trecut nu a platit contributiile pentru perioada septembrie-decembrie si am facut o cerere de esalonare la finante. ale platim, dar mai greu, in plus, pentru acest an nu a achitat contributiile din luna martie si imi este foarte frica ca nu le va achita si nu voi putea sa iau nici concediu de maternitate si nici indemnizatia de crestere copil. Concediul prenatal si postnatal de cine este platit? Pentru ca daca trebuie sa mi le plateasca angajatorul ma tem ca nu o va face. Voi putea sa intru in CIC daca acesta nu imi plateste contributiile? Ce pot sa fac? Cum as putea sa-mi recuperez si banii din salariu? Te rog ajuta-ma cu un raspuns! Multumesc Giorgiana

    RăspundețiȘtergere
  5. Buna ziua numele meu este Claudia. Urmeaza sa intru in prenatal iar pstronul meu obisnuieste sa nu plateasca prenatalul pana nu vin banii de la stat.Exista exact o lege unde se specifica faptul k angajatorul plateste prenatalul si postnatalul ( cele 126 de zile) ulterior acesta recuperand banii de la stat? As vrea sa pot sa ii arat legea cand merg sa cer dreptul. Multumesc

    RăspundețiȘtergere
  6. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

    RăspundețiȘtergere
  7. Astăzi este cea mai fericită zi din viața mea, am încercat toate mijloacele posibile pentru a rămâne însărcinată timp de peste 8 ani după ce m-am căsătorit cu soțul meu iubitor, dar nimic nu a funcționat pentru mine până când am întâlnit un prieten foarte bun de-al meu care m-a îndrumat către Dr Dawn acuna. , i-am scris Dr. Dawn acuna pe Whatsapp și i-am explicat situația mea, mi-a dat lumile ei și mi-a promis că mă va ajuta, am făcut tot ce mi-a cerut, am fost la spital la 4 săptămâni după vrajă și doctorul a spus că sunt însărcinată, asta a adus bucurie gospodăriei mele, în sfârșit am copilul meu frumos, acum sunt o femeie căsătorită fericită, toate mulțumesc Dr. Dawn acuna, contactați-o pentru orice fel de soluție,
    * Daca vrei sa ramai insarcinata.
    * Dacă doriți să opriți avortul spontan.
    * Dacă vrei să-ți întorci iubitul.
    * Dacă vrei să ai o casă fericită.
    * Dacă vrei noroc sub orice aspect.
    * Dacă aveți probleme cu vaginul/penisul.
    Ea te va ajuta imediat.
    E-mail: dawnacuna314@gmail.com
    Whatsapp: +2348032246310

    RăspundețiȘtergere
  8. Vă mulțumesc pentru ceea ce ați făcut pentru mine { Dr dawn acuna }! Soțul meu a încetat să completeze actele de divorț după ce te-am contactat pentru a mă ajuta să opresc divorțul cu soțul meu și acum lucrurile merg mult mai bine acum. După cum ați spus, tot procesul privind divorțul a fost anulat și femeia rea ​​care provoacă problema în căsnicia mea a fost trimisă de soțul meu și acum suntem fericiți împreună, dacă aveți probleme în relație sau căsătorie sau orice alte probleme. , îi puteți e-mail la: ( dawnacuna314@gmail.com ) sau WhatsApp ei ( +2348032246310 ).

    S-a specializat pe următoarele vrăji:

    *Vrăji de dragoste
    *Vrăji de căsătorie
    *Vrăji de bani
    *Vrăji de frumusețe
    *Vrăji de bogăție
    *VÂRGILE DE ATRACȚIE SEXUALĂ
    *VRAJI DE VINDECA HIV
    *Vrăji de cazinou
    *ELIMINAȚI Vrăjile de blestem
    *Vrăji de protecție
    *Vrăji de loterie
    *Vrăji de noroc
    *VORGE DE FERTILITATE

    RăspundețiȘtergere